‘Blijf buiten de deur kijken en versterk elkaar’

Op industrieterrein Bijsterhuizen zetelt HM Verploegen nog net op grondgebied van Wijchen, op de grens met Nijmegen. Voor deze regio vormt krapte op de arbeidsmarkt –net als in de rest van Nederland- op dit moment de grootste uitdaging. “Samen moeten we zorgen dat er meer ruimte ontstaat.”

Als bestuurslid bij Logistics Valley Regio Nijmegen zoekt Verploegen altijd de samenwerking met andere bedrijven. Dat doet hij ook tijdens ontbijtbijeenkomsten. Zo’n dertig tot veertig bedrijven uit de regio komen bij elkaar en profiteren vooral van kennisdelen en het vergroten van hun naamsbekendheid.

Frankrijk als voorbeeld

Verploegen gelooft als ondernemer in de transportwereld in samenwerken en ziet grote verschillen tussen Nederland en Frankrijk, waar hij ook een vestiging heeft. “In Nederland zijn we behoorlijk terughoudend als het gaat om kennisdelen.” Net als in Nederland sloot Verploegen zich in Frankrijk aan bij een netwerkclub. Samen met bijna honderd andere bedrijven wisselt hij kennis en ervaring uit als het gaat om scholing of bijvoorbeeld zakelijke inkoop. Het betaalt zich uit in de vorm van onderling vertrouwen en samenwerkingsverbanden. “Hier kunnen we in Nederland veel van leren.”

Lokale steun

Dichterbij huis organiseerde het transportbedrijf onlangs een evenement voor de medewerkers, om hen te bedanken voor de inzet. Van de catering tot het springkussen en van de fotograaf tot de tekenaar: iedereen die deze dag een bijdrage leverde, kwam uit de regio. Zo kon het ook dat de dj die de muziek verzorgde, de broer was van één van de vrachtwagenchauffeurs. “We steunen de lokale ondernemers, want je hebt elkaar nodig.”

Transparantie

De transportwereld wordt vaak als traditioneel beschouwd, bij HM Verploegen zijn ze dat bewust niet. “We zijn trots op ons familiebedrijf en zeker niet bang voor innovatie en kennisdeling. Als we niet samenwerken, dan redden we het niet. Blijft er sprake van krapte op de arbeidsmarkt, dan moeten we medewerkers laten rouleren. We zouden daarom met zijn allen meer buiten de deur moeten kijken. Je eigen tent ken je wel. Zorg dat anderen ‘m ook leren kennen. Anders weet je niet wie jou op welke plek en op welk moment kan versterken.”

Logistics Roadshow voor scholieren

De krapte op de arbeidsmarkt is niet zomaar opgelost. Daarom maakt Verploegen zich ook sterk voor het enthousiasmeren van jongeren voor de logistieke sector. Als voorzitter van de Logistics Roadshow trok hij de afgelopen twee jaar met een roadshow langs middelbare scholen in de regio Nijmegen, waar leerlingen van 14 tot en met 16 jaar oud kennismaken met beroepen zoals heftruckchauffeur, planner, meewerkend voorman en magazijnbeheerder. De eerste editie werd in 2020 uit nood geboren en in 2021 opnieuw georganiseerd en zelfs uitgebreid.

Met een trailer van Burgers Carrosserie en een trekker die buurman Bas Truck Center ter beschikking stelde, werden in een week tijd tien scholen en vijfhonderd leerlingen bezocht. Door het grote succes vroeg de provincie Gelderland of de roadshow bij de volgende editie ook naar de logistieke hotspots Rivierenland en Liemers-Achterhoek kon rijden. “Die editie hadden we de tijd om het evenement nog professioneler aan te pakken.” De rit –met het thema Faciliteer een Festival- trok zelfs landelijk bekijks. Dit jaar rijdt de roadshow weer drie weken.

“Het voornaamste doel is jongeren laten proeven aan de logistiek. Werken in deze sector is meer dan alleen van A naar B. Denk aan alle ICT ontwikkelingen, vernieuwende concepten voor magazijnen en het efficiënter en duurzamer vervoeren. We hebben talent nodig in deze dynamische branche. Samen met de zorg zijn we ook nog eens de grootste werkgever in onze provincie.”

Lees hier het artikel op de website van Regio in Bedrijf.

Delen:

Locatie Nederland

Bijsterhuizen 10-05
6604 LA Wijchen

+31 (0)24 64 88 580
info@hmverploegen.nl

Overige locaties

Lyon | Frankrijk
Tel: +33 (0)4 82 92 60 40

Düsseldorf | Duitsland
Tel: +49 (0)211 95 78 61 49

Copyright 2021  |  H.M. Verploegen B.V. | Algemene Voorwaarden

Design door YellowBrand